Friday, April 29, 2011

MENANGISLAH...KERANA TAKUTKAN ALLAH

Assalamualaikum wbt...Bismillahirrahmanirrahiimm.................

Sekadar perkongsian di pagi hari yang mulia hari Jumaat... [^_^]

Bila sebut soal menangis ja mesti kaitkan dengan perempuan, jiwa yang halus, mudah tersentuh, sensitif.. bila sebut lelaki ja..maka jawabnya "apa barang nangis2 ni, x macho la", hati keras, tahan lasak...kononnya~ bila masanya orang selalu menangis? frust sebab putus cinta? kehilangan orang tersayang? gagal dalam peperiksaan? ditimpa sakit? tangisan duka atau tangisan gembira? itu yang sering jadi pertanyaan...


Sejauh mana pula kita menangis kerana takutkan ALLAH? Sekurang-kurangnya menangis taubat kepada ALLAH.. Menangis kerana takutkan ALLAH akan lahir dari hati-hati hambaNya yang sentiasa berpaut pada kecintaan serta kebergantungannya pada ALLAH. Selagi mana kita meletakkan dunia bertakhta di hati, siang malam ingatkan dunia, maka makin jauh la kita dengan rasa takut dan cinta pada ALLAH.. Dibawakan satu kisah yang menceritakan tentang hebatnya tangisan umat Muhammad yang takutkan ALLAH hingga bisa memadamkan api neraka.


Rasulullah S.A.W telah bersabda, "Bahawa tidak akan masuk neraka orang menangis kerana takut kepada Allah sehingga ada air susu kembali ke tempat asalnya."


Dalam sebuah kitab Daqa'iqul Akhbar menerangkan bahawa akan didatangkan seorang hamba pada hari kiamat nanti, dan sangat beratlah timbangan kejahatannya, dan telah diperintahkan untuk dimasukkan ke dalam neraka.


Maka salah satu daripada rambut-rambut matanya berkata, "Wahai Tuhanku, Rasul Engkau Nabi Muhammad S.A.W telah bersabda, sesiapa yang menangis kerana takut kepada Allah S.W.T, maka Allah mengharamkan matanya itu ke neraka dan sesungguhnya aku menangis kerana amat takut kepada-Mu."


Akhirnya Allah S.W.T mengampuni hamba itu dan menyelamatkannya dari api neraka dengan berkat sehelai rambut yang pernah menangis kerana takut kepada Allah S.W.T. Malaikat Jibril A.S mengumumkan, telah selamat Fulan bin Fulan sebab sehelai rambut."


Dalam sebuah kitab lain, Bidayatul-Hidayah, diceritakan bahawa pada hari kiamat nanti, akan didatangkan neraka jahanam dengan mengeluarkan suaranya, suara nyalaan api yang sangat menggerunkan, semua umat menjadi berlutut kerana kesusahan menghadapinya. Allah S.W.T berfirman yang bermaksud, "Kamu lihat (pada hari itu) setiap umat berlutut (yakni merangkak pada lututnya). Tiap-tiap umat diseru kepada buku amalannya. (Dikatakan kepadanya) Pada hari ini kamu dibalasi menurut apa-apa yang telah kau kerjakan." (Surah al-Jatsiyah ayat 28)


Sebaik saja mereka menghampiri neraka, mereka mendengar kegeraman api neraka dengan nyalaan apinya, dan diterangkan dalam kitab tersebut bahawa suara nyalaan api neraka itu dapat didengar sejauh 500 tahun perjalanan. Pada waktu itu, akan berkata setiap orang hingga Nabi-nabi dengan ucapan, "Diriku, diriku (selamatkanlah diriku Ya Allah) kecuali hanya seorang nabi saja yang akan berkata, "Umatku, umatku.

"

Beliau ialah junjungan besar kita Nabi Muhammad S.A.W. Pada masa itu akan keluarlah api neraka jahim seperti gunung-gunung, umat Nabi Muhammad berusaha menghalanginya dengan berkata, "Wahai api! Demi hak orang-orang yang solat, demi hak orang-orang yang ahli sedekah, demi hak orang-orang yang khusyuk, demi hak orang-orang yang berpuasa, supaya engkau kembali."


Walaupun dikata demikian, api neraka itu tetap tidak mahu kembali, lalu malaikat Jibril berkata, "Sesungguhnya api neraka itu menuju kepada umat Muhammad S.A.W"


Kemudian Jibril membawa semangkuk air dan Rasulullah meraihnya. Berkata Jibril A.S. "Wahai Rasulullah, ambillah air ini dan siramkanlah kepadanya." Lalu Baginda mengambil dan menyiramkannya pada api itu, maka padamlah api itu.


Setelah itu Rasulullah S.A.W pun bertanya kepada Jibril A.S. "Wahai Jibril, Apakah air itu?" Maka Jibril berkata, "Itulah air mata orang derhaka di kalangan umatmu yang menangis kerana takut kepada Allah S.W.T. Sekarang aku diperintahkan untuk memberikannya kepadamu agar engkau menyiramkan pada api itu." Maka padamlah api itu dengan izin Allah S.W.T.Telah bersabda Rasulullah S.A.W, " Ya Allah anugerahilah kepada kami dua buah mata yang menangis kerana takut kepada-Mu, sebelum tidak ditemunya air mata."


Moga dengan apa yang dikongsikan ini dapat dijadikan iktibar dan juga pedoman kita bersama. Sama-sama kita tingkatkan ilmu, iman dan amal kita mudah-mudahan menjadi hambaNya yang bertaqwa, InsyaAllah...

[^_^]Wallahualam~


1 comment:

 1. Baru lepas menangis ye..~

  "Sebenarnya yang menaruh bimbang dan takut (melanggar perintah) Allah dari kalangan hamba-hambaNya hanyalah orang-orang yang berilmu"
  Surah Faathir : 28)

  Hanya orang-orang yang mengetahui ilmu kebesaran dan kekuasaan Allah yang pasti takutkanNya..

  -kenal diri kenal pencipta-

  ReplyDelete